Topplocksverkstans Logga

Orginalinsuget har frästs ut och golvet in till insugskanalerna har lyfts upp med svets. Detta för att kanalen ska vara så rak som möjligt in till motorn. I det refflade området du ser på den vänstra bilden är där förgasaren satt monterad och kan man se kanallängds skillnaden jag nämde tidigare i insuget.

Kolven till vänster är orginal från 17M motornoch kolven till höger kommer från saab 99 turbo. 99 kolven är urskålad just för att den kommer från en turbo där en lägre kompretion erfodras. Kolven har samma borr som 17M motorn och passar utan modifiering i min motor. Eftersom även min V4a kommer att vara turbomatad när den är klar så valdes denna kolv.
Här med dessa bilder försöker jag visa den slits som finns i inne i orginal kolven där oljeskrapringen evakuerar oljan tillbaka in i motorn. I och med att det är en slits eller ett spår i kolven innebär det en försvagning. Kolven var stark nog till en motor på ca 80 hk. Jag ska försöka plocka ca 200 hk ur min V4a med turbo och den gamla kolven hade aldrig klarat cylindetrycket plus att jag hade fått en motor som bara vill spika pga. för mycket kompression för en motor med överladdning.
I denna kolven finns ingen slits för oljeevakueringen utan borrade hål istället. Detta gör konstruktionen starkare och den har också mer gods i kolvtoppen som bidrar till att den klarar ett högre cylindertryck. Plåtbitarna du ser på insidan kallas invar och finns där för att spänna ut kolven när den är kall. Smidda kolvar har inget invar så dom får mer kolv cylinder spel när motorn är kall.

Vevstakarna:
Vevstaken till vänster på bilden är 17M motorns orginal och staken i mitten är en slipad Ford 2.9 V6 stake. Vevstaken till höger är samma stake som den i mitten men orörd. Stakarna från V6:an är starkare och tjockare men passar rätt in i 17M motorn. Anledningen att man slipar staken på detta viset är att få ner vikten och ta bort brottsanvisningar. Från början vägde V6 staken 566g och efter slipning 536g jämfört med en orginal Ta
unus stake som väger 508g. Eftersom där är så stor skillnad i vikten på orginal och V6 stake krävs en ombalansering av vevaxeln.

Här ser man bättre skillnaden mellan en orginal Ford Taunus vevstake och en slipad V6. Man ser att V6 staken har mer gods och är tjockare.

Svänghjulet är lättat och ivägskickat tillsammans med vevaxeln för balansering.

Oljepumpen till höger är Saab V4 eller 17M motorns orginal och pumpen till vänster är från en större Ford motor som jag har hittat på nätet. Jag letade länge och väl bland Fords oljepumpar tills jag hittade denna som en reservdel till som det stod: Ford V6, Pinto, Bobcat 2.0-3.2 USA. Pumpen levererar samma tryck men klarar ett mycket högre oljeflöde. Motorn kommer att omsätta mer olja i och med att det ska gå genom turbo och oljekylare ville jag vara säker att på att den skulle räcka till. Den nya pumpen passar in i V4 och 17M motorn med två modifieringar. Pinnen som driver pumpen från fördelaren och flänsen från pickupen måste göras om.

Skillnaden mellan drivpinnarna till oljepumparna är att orginalpumpen har en sexkantig infästning och den nya pumpen har en splinesad. Jag har låtit få tillverkad en drivpinne som är sexkantig i ena änden och splinesad i andra. Bilden visar ny pinne överst och orginal underst. Hur bra detta blir i verkligheten får framtiden visa.

Detta är min modifierade fördelare. Jag har tagit innehållet från en Volvo 740 med elektronisk tändning och passat ihopa med den som satt original på Saaben. Motorn är körd med denna fördelare innan den revs med mycket bra resultat. Motorn går mycket bättre och jämnare med den här. Tex. ingen pluddrande tomgång som annars är vanligt med dessa motorer.

Kamaxeln jag ska ha i motorn, inte mycket att säga om den. Orginal sitter där en 7,1 kamaxel i och jag har skaffat mig en Hedlund slipad 8,4 kamaxel.

Sida 3

 
Maila Ronnie Niehoff
 

 
Tillbaka till tekniksidan
 

Till toppen